Mona ja Moona

Alkuperä:
Moona on Monan suomenkielinen vastine. Monalla taas on kolme vaihtoehtoista alkuperää. Se voi olla lyhentymä nimestä Monika, jonka alkuperäinen muoto on Monica. Monican alkuperä on epäselvä, mutta se on yhdistetty latinankieliseen sanaan moneo ja kreikankieliseen sanaan monos. Se voi olla myös vaihtoehtoinen kirjoitusmuoto arabilaiselle nimelle منى. Se voi olla englantilaistettu muoto nimestä Muadhnait. Lisäksi se on yhdistetty Leonardo da Vincin Mona Lisaan, jolloin se tulisi sanoista ma donna.

Merkitys:
Moneo tarkoittaa 'neuvonantaja' ja monos tarkoittaa 'yksi'. منى tarkoittaa 'toivomukset, halut'. Muadhnait tarkoittaa 'pieni ylimys'. Ma donna tarkoittaa 'minun hieno naiseni'.

Nimipäivät:
15.6 Mona (ruotsinkielinen)
15.6 Moona (suomenkielinen)

Mona ja Moona Suomessa:
Mona on ollut tasaisen suosittu nimi 40-luvulta lähtien. Yhteensä se on yli 2 900 tytöllä ja alle 10 pojalla. Ensimmäisenä nimenä se on tällä hetkellä 2 149 tytöllä ja muuna nimenä 299 tytöllä.
Moona taas on kasvattanut suosiotaan vasta 2000-luvulla. Yhteensä se on yli 1 900 tytöllä ja alle 5 pojalla. Ensimmäisenä nimenä se on tällä hetkellä 1 741 tytöllä ja muuna nimenä 158 tytöllä.

Muita muotoja:
Monika (alle 5 pojalla/alle 2 963 tytöllä)
Monica (alle 5 pojalla/3 839 tytöllä)
Madonna (alle 5 pojalla/alle 35 tytöllä)
Monna (alle 15 pojalla/alle 136 tytöllä)

Yhdistelmänimiä:
Mona-Carita, Mona-Liisa, Mona-Lisa, Mona-Maria, Mona-Riikka, Mona-Sofia
Moona-Kaisa, Moona-Liisa, Moona-Maria

Katso myös: Laina, Luna, Oona

Tiedot 14.6.2021

Kommentit